Rob Wagenaar

Het grootste deel van mijn leven ben ik gefascineerd door mensen, gedrag en organisatiecultuur. Meer dan 40 jaar hou ik me dan ook bezig met organisatieverandering, onder meer als ontwikkelaar, leider en trainer van intensieve veranderprogramma’s.

Met veel voldoening mocht ik vele stevige trajecten rond organisatieontwikkeling leiden bij de overheden en industriële organisaties, zowel nationaal als internationaal. Daarnaast ben ik de oprichter van twee succesvolle organisatieadviesbureaus: WagenaarHoes (1987) en ASI Consulting (1989).

De laatste jaren voer ik steeds meer een-op-een-gesprekken met leiders. De nadruk ligt op het persoonlijk functioneren, maar ook op organisatorische vraagstukken waarin dit functioneren cruciaal is. Iedereen heeft weleens behoefte aan een gesprek met iemand die zijn wereld kent en begrijpt. Veel leidinggevenden staan er in zekere zin alleen voor en hebben behoefte om vrijuit van gedachten te wisselen.

Wanneer ik met iemand werk, zit ik plaatsvervangend op zijn/haar stoel. Ik denk, vibreer en stress mee. Natuurlijk breng ik daarbij mijn eigen frame in. Vanuit mijn achtergrond en ervaring kom ik met vragen en inzichten. Mijn aanpak is pragmatisch, transparant en creatief. Ik ben niet bang om zaken te benoemen. Dat kan confronterend zijn, maar toch ervaren de meesten dat niet zo. Het werkt vaak verfrissend. Daarom komen veel relaties al jarenlang terug voor verdiepende gesprekken en meer.

“Iedereen heeft weleens behoefte aan een gesprek met iemand die zijn wereld kent en begrijpt.”

Leven is lef hebben

Het leven bestaat uit piekmomenten. Momenten dat je voelt dat je leeft. En daarvoor heb je lef nodig, zo eenvoudig is het. Zelf heb ik altijd grenzen verlegd en kansen gepakt. Ik houd van avontuur en uitdaging. Als alpinist heb ik vele bergen beklommen. Van elke beklimming weet ik nog hoe ik me voelde, met wie ik was en wanneer ik het moeilijk vond. Momenten dat ik mezelf ben tegengekomen en heb verslagen. Natuurlijk was ik soms bang of nerveus. Dat hoort erbij als je iets wilt bereiken. Ik heb ontdekt dat onzeker zijn en vertrouwen hebben naast elkaar kunnen bestaan.

Het mooie is: wanneer je terugkijkt op je leven herinner je je juist die momenten dat je je grenzen hebt verlegd. In die zin is jezelf in de wind zetten een bevrijding. Durf ‘op je bek te gaan’. De uitspraak van de beroemde Engelse klimmer Mallory op de vraag ‘Why do you climb Mount Everest?’ maakt dat helder: ‘Because it’s there’. Een persoonlijk doel bereiken helpt je boven jezelf uitstijgen.

Het leven is voor mij voorbijgevlogen. Inmiddels ben ik in mijn rijpere jaren, zoals dat heet. Maar nog iedere dag geniet ik met volle teugen van mijn werk en ben ik geïnteresseerd in en zeer betrokken bij de wereld om me heen. Mijn vrouw, een psychologe, mijn volwassen kinderen en mijn cliënten houden me daarbij scherp.